Laster Arrangementer
Dette arrangement har allerede funnet sted.

En svensk som förkroppsligade mänsklighetens förhoppningar om fred och förnuft. Den bästa generalsekreteraren. Så beskrivs Dag Hammarskjöld vars liv – ja med fokus på livet snarare än den spektakulära döden – porträtteras av DN-skribenten Henrik Berggren i biografin Att bära världen.

Berggren kommer till Voksenåsen tisdagen den 7 februari kl. 18.00 och berättar om Hammarskjöld och boken.
Efter föredraget ställer Hammarskjöld-expert John Jones frågor till Henrik Berggren. Arrangemanget varar till ca 19.30.

Förbered dig på en intressant stund på vackra Voksenåsens och ett föredrag späckat med bilder från Hammarskjölds minst sagt intressanta liv.

Föredraget är gratis alla är välkomna!

Dag Hammarskjöld – Att bära världen
John Y. Jones, Hammarskjöld-expert, reflekterar över Hammarskjölds liv och död. 
Mer enn femti år etter Hammarskjölds død er det utrolig hvor stor appell den tidligere FN-lederen fremdeles har i verden i dag. Hva er grunnen? Er det hans mystiske død i Afrikas skoger, den utrolige og åpenhjertige dagboka han etterlot seg, eller er det Hammarskjölds spesielle politiske og personlige stil som appellerer?

Dag Hammarskjöld presenterte en radikal endring i stil fra sin forgjenger i stolen som generalsekretær for De forente Nasjoner. Da Trygve Lie skal ha protestert mot at Hammarskjöld inviterte New York Symfonikerne til selveste Generalforsamlings-hallen i FN-bygget, og kalte det helligbrøde, nølte ikke Hammarskjöld med å mene at der burde komme mer helligbrøde i tiden fremover.

Hammarskjöld fikk ikke fullført sine to fulle perioder ved Hudson-elven i New York før han ble tatt av dage. Styrtet flyet hans i Kongo av tekniske årsaker? Ble det skutt ned av fremmede fly? Var det grådige økonomiske interesser som så seg tjent med at den egenrådige generalsekretæren ble fjernet? Sikkert er det at utredningene etter hans død ikke har vært tilfredsstillende eller overbevisende. Sikkert er det også at det var mange som ikke satte pris på ham mens han levde: De Gaulle hatet ham, Kennedy kritiserte ham og Krutsjov ville ha ham fjernet. Det var de små nasjoner som etter hvert lærte å sette pris på den modige svensken som hadde mot til å tale deres sak.

Henrik Berggren har skrevet en bilderik og fargerik biografi som gir et omfattende materiale for å forstå Dag Hammarskjöld. På Voksenåsen kan man treffe Berggren og stille mange av de spørsmålene han tar opp i boka og kanskje mange av de han ikke har stilt, men som han kan ha kommet over i arbeidet med boka.

Kanskje er det Hammarskjölds enkle og dype menneskelighet som først og fremst rører oss som har kommet i hans vei. Jeg gleder meg til å samtale med Berggren om boka, om denne svensken som med tiden har vokst til et ikon for internasjonale diplomater, bistandsarbeidere og andre helt vanlige lesere over hele verden.