PROGRAM

||PROGRAM
PROGRAM2018-06-29T12:26:27+00:00

2018

Programmet på Voksenåsen – senter for svensk-norsk samarbeid 2018: nordiska möten

Voksenåsen – senter for svensk-norsk samarbeid – är en svensk-norsk och nordiskt mötesplats för de viktigaste nordiska samtalen. Hösten 2018 är det speciellt fokus på Bergmanjubileum, Svenskesuppe med innehåll och på Voksenåsen som en bubblande, inspirerande mötesplats.

Bergman-jubileum, Nordens Casablanca og Oslo–Stockholm på 2:55 –velkommen til høsten på Voksenåsen.
I år ville Ingmar Bergman fylt hundre år, noe som selvsagt også markeres på Voksenåsen. 24. august åpner vi vår utescene med visning av Bergmans filmatisering av Tryllefløyten. Før visningen leder Per Haddal oss gjennom en eksklusiv filmsalong, der hovedrolleinnehaver Irma Urrila for første gang forteller om hvordan hun opplevde innspillingen.

Bergman-høsten fortsetter med Bergmanstiftelsens Fanny og Alexander-utstilling og en konsert som gir innblikk i Bergmans sterke forhold til musikk. I desember utforsker vi flere sider av Bergman i ”Bergman bortom filmen”, et samarbeid med Dramaten og Kungliga Operan i Stockholm.

Boblende, utviklende møteplass
I år arrangerer vi Sommerakademiet for 22. gang. Disse ettertraktede sommerkursene, med musikkstudenter fra 22 land, åpnet sesongen for Voksenåsens mange ulike kurs for studenter fra hele verden. Harpe er instrumentet i fokus under årets Høstakademiet.

Nytt av året er et kurs for studenter fra masterprogrammet i Peace and conflict studies ved universitetene i Oslo og Uppsala.

Svenskesuppe med innhold
Hva har Max Manus, Willy Brandt og Inger Hagerup til felles? I boka Nordens Casablanca fortelles de ukjente historiene fra det sammensatte norske eksilmiljøet i Stockholm under krigen, som disse tre var en del av. Boka er skrevet av journalist og forfatter Alf Skjeseth og lanseres på Voksenåsen 30. august.

7. september kommer den legendariske svenske gitaristen Jojje Wadenius tilbake til Voksenåsen. Denne gangen gir han oss ”Musik för unga och gamla själar”.

Under disse og andre arrangementer – som årets Dag Hammarskjöld-tale på FN-dagen – vil vi servere ”svenskesuppe”, mens vi i desember inviterer til ”Silence meal”. Dette er et måltid i full stillhet, og en del av Nina Backmans kunstprosjekt Silence project.

De viktigste nordiske samtalene
Tenk om du kunne ta toget til Stockholm på 2:55? Det er faktisk mulig, og 24. oktober kommer Oslo–Sthlm 2:55 til Voksenåsen for å fortelle hvordan.

Som arena for de viktigste nordiske samtalene, inviterer vi også til frokostmøte om e-helse, nordisk inkluderingsdag og workshop om likestilling og maktstrukturer. I History Labs forsøker vi å utforske de bevisste og ubevisste valgene som tas i enhver historiefortelling.

Hvem er vi?
Voksenåsen er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpen under andre verdenskrig og gjenoppbyggingen av landet i de nærmeste årene etter krigen. Stedet eies av Den svenske stat ved Kulturdepartementet.

I dag fungerer Voksenåsen som et senter for svensk–norsk samarbeid og et hotell med en velrenommert restaurant. Oppdraget er gjennom ulike former for kontaktskapende virksomhet å styrke samhørigheten mellom svensker og nordmenn samt øke den gjensidige kunnskapen om landenes samfunnsliv, språk og kultur. Voksenåsen skal være en selvsagt møteplass for kultur og samfunnsliv i Sverige og Norge, med likestilling, internasjonalt samarbeid og barn og ungdom som prioriterte områder.

30. juli – 10 augusti
Sommerakademi Voksenåsen
En av Nordens största och mest erkända mästarkurser i klassisk musik för unga lovande studenter. I samarbete med NMH, Dextra, Svensk-norska samarbetsfonden, Bergesenstiftelsen, KMH. 2018 med extra fokus på unga utövare och instrument i fokus.

12-25 augusti
MOVE-förkurs. 
Samarbetet med JM Norway vidareutvecklas. Förkurs inför musikaliskt utbytesprogram mellan Norge, Mocambique, Brasilien och Malawi och Sverige.

16 augusti
Kröningsseminarium: Bernadotte 200 år på tronen
Seminarium på Örebro slott i närvaro av bland andra Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. I samarbete med Länsstyrelsen i Örebro, Örebro universitet, Bernadotte samfundet och Sveriges ambassad i Oslo

23 augusti
Utställningsöppning: Tine Poppe och Utviklingsfondet
Våren 2018 reste Tine Poppe till Malawi för att dokumentera Utviklingsfondets projekt i detta vackra, men fattiga landet. I samarbete med Utviklingsfondet.

24 augusti
Utekino: Ingmar Bergman på amfiscenen.
Bergmans filmatisering av Mozarts Trollflöjten visas som utebio. I samarbete med Bergmanstiftelsen och Sveriges ambassad.

30 augusti
Boklansering: Alf Skjeseths Nordens Casablanca
I samarbete med Spartacus forlag.

7 september
Konsert: Jojje Wadenius ”Musik för unga och gamla själar”
Barnvisor och psalmer av Jojje Wadenius på gitarr och kantor Lennart Simonsson på klaver.

22-23 september
Höstakademiet: fokus harpa
Instrumenter i fokus i samarbete med Dextra, Sparebankstiftelsen och NMH. Fokus Harpa

1-5 oktober
Språkkurs Färöarnas-, och Karlstads universitet.
Språk- och kulturkurs för blivande lärare. I samarbete med Svensk-norska samarbetsfonden, Hanaholmen, Fondet for dansk-norsk samarbeid, Biskops Arnö och Nordisk Sprogkoordination.

24 oktober
Seminarium: Oslo-Stockholm 2.55
Seminarium om möjligheterna att få till en klimatsmart tågresa mellan Oslo och Stockolm på under tre timmar.

24 oktober
Dag Hammarskjöldtalet: KG Hammar om en atomvapenfri värld
Årets Dag Hammarskjöldtal hålls av tidigare ärkebiskop KG Hammar.
– Nu måste kyrkorna i Norden på banan för en atomvapenfrivärld, säger Hammar som kommer till Voksneåsen på FN-dagen för ett föredrag om kampen mot atomvapen.

15-17 november
Kurs för svenska och norska studenter i freds- och konfliktkunskap.
I samarbete med Oslo- och Uppsala universitet, NOREF, PRIO, Nobelinstitutet och Sveriges ambassad. Nätverksbyggande och fördjupande kurs för studenter vid de internationella Peace- and conflict masterprogrammen vid Oslo och Uppsala universitet med tema Colombia.

6 december
Nordisk inkluderingsdag på Voksenåsen
Workshops, möten och inspiration för alla som arbetar med inkludering. I samarbete med SoCentral, Reach for Change och Catalysts.

3-7 december
Språk- och kulturkurs Humanistiska yrkeshögskolan
Införing i norsk- språk och kultur för finska studenter. I samarbete med de nordiska pärlorna och Nordisk sprogkoordination.

8-9 december
Silence project
Nordiskt seminarium om allemansrättens filosofiska och politiska betydelse i de nordiska länderna samt konstprojektet Silence Meal. I samarbete med konstnären Nina Backman och the Silence Project.

8-9 december
Silence MEAL
En måltid i full stillhet. Ett konstprojekt där konstnären Nina Backman utforskar sinnen och tystnad  och blir en ritual helt utan verbal distraktion. I samarbete med konstnären Nina Backman och the Silence Project.

7 december
Bergman bortom filmen
Två skådespelare från Dramaten och en cellist från Operan utforskar Bergman bortom filmen; Bergman och teatern, Bergman och musiken, Bergman och litteraturen.

8-9 december
Jul på Voksenåsen
Familjejulbord, Julverkstad för barnen, och annat julekos.

For ytterligere informasjon, kontakt senter@voksenaasen.no.